Институт за ментално здравље info@imh.org.rs (+381) 11 3307 500 Милана Кашанина 3, 11000 Београд, Србија
LAT
ENG
Home / Актуелности / Архива вести
28.07.2021

Музика као терапија – важна донација стигла Клиници за децу и омладину Београд

Више од 200 пацијената годишње дође у Клинике за децу и омладину Института за ментално здравље у Београду. Осим лекова, у њиховом излечењу веома је значајна и „уметничка“ терапија. Деца и млади у овој установи сликају, боје и свирају! Запослени у Институту обратили су се компанији Моцарт за помоћ, како би добили адекватан музички инструмент и унапредили квалитет рада са пацијентима.

 

„Наша клиника се састоји од четири организационе јединице које се баве лечењем деце и адолесцената до 24 године. Ми смо једни од водећих у земљи, а код нас се лече деца из целе Србије, али и региона. Донацијом компаније Моцарт, унапредићемо још више квалитет рада у оквиру терапијског деловања, те је овакав поклон од велике важности јер поспешује рад са нашим пацијентима“, каже шеф Одсека за специјалистичко консултативне прегледе за децу Прим др Оливера Алексић Хил, дечји психијатар.

Из Клинике за децу и омладину још додају да је ово добра увертира у реновирање петог спрата њихове зграде које је најављено за ову годину. У оквиру Клинике спроводи се индивидуална и групна психотерапија, породична терапија, фармакотерапија, дефектолошки третман, специјално-педагошки третман и по потреби успоставља контакт са школама, центрима за социјални рад…

„Музички инструмент који је донирала компанија Моцарт ће унапредити квалитет рада у оквиру терапијског деловања“, каже Алексић Хил.

За сва одељења Клинике заједничко је што се уважава принцип најбољег интереса детета, а приступ лечењу је тимски, интегративан и индивидуално оријентисан.

Овом донацијом, компанија Моцарт је наставила велику акцију опремања дечјих клиника широм Србије. Претходно је Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“ на Новом Београду донирала медицинску опрему.


У Тиршову је стигла лед фототерапијска лампа, као и новчана помоћ која је прикупљена у акцији Хуманитарни тикет у подне – легендарни Мока Славнић је сјајно типовао и усмерио добитак од 126.700 динара.

Модернизација неонаталних одељења у болницама широм Србије је од виталног значаја за превремено рођене бебе, а компанија Моцарт је у сарадњи са Министарством здравља ове године донирала два инкубатора – Вишеградској и Клиничком центру Ниш.

Помоћ је претходне недеље стигла и дечјем одељењу Опште болнице Панчево, где су уграђене нове климе.

Архива вести