Институт за ментално здравље info@imh.org.rs (+381) 11 3307 500 Милана Кашанина 3, 11000 Београд, Србија
LAT
ENG
Home / Актуелности / Архива вести
03.06.2019

V конгрес, DEAPS Златибор 2019.

DEAPS је у периоду од 23.-26.05.2019. године одржао V конгрес са међународним учешћем Ментално здравље деце и младих – актуелни изазови, могућа решења

DEAPS је у периоду од 23.-26.05.2019. године одржао V конгрес са међународним учешћем Ментално здравље деце и младих – актуелни изазови, могућа решења. На конгресу је учествовао велики број еминентних стручњака из земље и региона (Бугарска, Хрватска, Македонија, Босна и Херцеговина, Словенија), као и стручњаци из других земаља (Јапан, Велика Британија, Норвешка), који се баве проблемима менталног здравља деце и младих. Изложене су бројне значајне теме као и бројни истраживачки радови. Конгресу је присуствовало преко 200 слушалаца из различитих професија (педијатри, дечји психијатри, психијатри, социјални радници, дефектолози, логопеди, медисцински техничари, психолози, представници образовања и социјалне заштите, родитељи). Након излагања предавача, отваране су дискусије и слушаоци су били заинтересовани за изложене теме. Запослени на Клиници за децу и омладину су приказали своје радове кроз усмена излагања и постер презентације у оквиру пленарних сесија, симпозијума и округлих столова.
 
На самом почетку, одржане су радионице које су водили Доц. др Миодраг Станковић и др Ненад Рудић: Дијагностичка класификација менталног здравља и развојних поремећаја раног детињства – ДЦ:0-5 и Прим. др Јасминка Марковић са Јеленом Срдановић Мараш: Несуицидално самоповређивање адолесцената. Након свечаног отварања поздравне речи упутио је председник ДЕАПСа, Прим. др Војислав Ћурчић а потом и Димитрис Анагностопоулос видео презентацијом – Перспективе ЕСЦАПа. Свечано отварање својим наступом улепшали су ученици Средње музичке школе ’’Војислав Рале-Лале Стефановић’’ из Ужица.
 
Доц. др Милица Пејовић Милованчевић је упознала учеснике о стању дечје и адолесцентне психијатрије у Србији и представљена је књига Адолесценција – шанса, романса и психопатологија чији је уредник Прим. др Војислав Ћурчић.
 
У петак, 24.05. одржане су две пленарне седнице, Ментално здравље младих и деце које су обухватиле најновија постигнућа из наведених области које су представили: Гордана Милавић (Велика Британија), Бранко Алексић (Јапан), Ненад Рудић, Вероника Ишпановић, Васка Станцхева-Попкостадинов (Бугарска), Хојка Кумпрешчак (Словенија), Марија Бургић (БиХ) и Миодраг Станковић. Након тога су уследили сателитски симпозијум Санофи – Заблуде о вакцинама (Милица Пејовић Милованчевић) и постер презентације чији су модератори биле Анета Лакић и Јасминка Марковић. Симпозијуми: Рани развој (у срадњи с УНИЦЕФ канцеларија за Србију), Психопатологија адолесценције И, Психотерапија И, Приказ модула за патронежне сестре (у срадњи с УНИЦЕФ канцеларија за Србију), Поремећаји из спектра аутизма И и округли сто Психоаналитичког друштва Србије. На крају другог дана конгреса одржана је годишња и изборна скупштина ДЕАПСа на којој је изгласано ново представништво. У саставу новог председништа из Института за ментално здарвље су Доц. Др Милица Пејовић Милованчевић (председних ДЕАПСа) и Доц Јелена Радосављев Кирћански (благајник).
 
У суботу, 26.05. одржане су такође две пленарне седнице: Проблеми менталног здравља деце и младих на којима су предавачи били Милица Пејовић Милованчевић, Даворка Шарић (Хрватска), Анета Лакић, Ивана Ђукић Милосављеви, Јасминка Марковић, Мирослава Симић (Велика Британија), Ана Кесић, Војислав Ћурчић, Александра Стојадиновић. Након седница је уследио сателитски симпозијум у организацији компаније Ацтавис Арипипразол у клиничкој пракси – употреба код деце и адолесцената (Милица Пејовић Милованчевић, Жељка Кошутић). Уследиле су радионице које су водили Мима Симић: Породична терапија поремећаја исхране – приступ Маудслеy болнице (Лондон) и Бранко Алексић – Развојни поремећаји и генетика: Премошћавање јаза између истраживачке и клиничке делатности којесу најавиле један нови приступ и начин рада на овом окупљању. Симпозијуми Негативна искуства у детињству (АЦЕ симпозијум), Поремећаји из спектра аутизма ИИ, Психопатологија адолесценције ИИ, социјална заштита, психотерапија ИИ и психопатологија детињства су затворили трећи дан конгреса. Након тога уследила је свечана вечера на којој су присуствовали бројни чланови и пријатељи DEAPSа.
 
У недељу су приказани извештаји са симпозијума, радионица и пленарних седница који су резултовали позитивним закључцима и званичним затварањем конгреса.
 
Извештај припремила
Др Сања Ступар, дечји психијатар

Архива вести