Институт за ментално здравље info@imh.org.rs (+381) 11 3307 500 Милана Кашанина 3, 11000 Београд, Србија
LAT
ENG
Home / Актуелности / Архива вести
22.10.2019

КУЛТУРНИ КРУГ СРЕДОМ (ККС), ОКТОБАРСКО ГОСТОВАЊЕ ХОРА БЕОГРАДСКИ МАДРИГАЛИСТИ

У оквиру КУЛТУРНОГ КРУГА СРЕДОМ (ККС) 30. октобра 2019. гостоваће хор „Београдски мадригалисти“, у 18 сати на IV спрату у свечаној „Црвеној“ Сали.

У оквиру КУЛТУРНОГ КРУГА СРЕДОМ (ККС) 30. октобра 2019. гостоваће хор „Београдски мадригалисти“, у 18 сати на IV спрату у свечаној „Црвеној“ Сали.
 
Позивамо наше амбулантне и хоспитализоване пацијенте, као и запослене Института, да дођу и да уживају у концерту.
 
Хор БЕОГРАДСКИ МАДРИГАЛИСТИ је један од најугледнијих аматерских вокалних ансамбала у Србији.
 
Основан је 1951. године. Оснивач и диригент, Милан Бајшански, формирао је нови хорски ансамбл који је неговао једну нову врсту музике. Пре свега су ту мадригали, мотети, ренесансна и барокна музика енглеских, француских, италијанских и немачких мајстора, духовне композиције домаћих и страних аутора, национални репертоар, али и савремене композиције и њихова модерна стремљења. На репертоару су дела Стевана Мокрањца, Исидора Бајића, Војислава Симића, Јосифа Маринковића, од домаћих, али и дела Бортњанског, Архангелског, Орланда ди Ласа, Палестрине, Моцарта, Гуноа и многих других страних композитора.
 
Куриозитет је да је овај Хор први од свих наших хорова концертно извео Литургију Стевана Мокрањца, како код нас давне 1966. године, тако и ван наше земље (Москва, 1972.), као и да је једини наш хор који је имао част да одржи концерт православне музике у Цркви Светог Петра у Риму пред папом Павлом VI (1970).
На основу међудржавне сарадње СССР и СФРЈ, „Београдски Мадригалисти” су, у организацији Госконцерта, 1972. год. одржали концерте у Лењинграду, Виљнусу, Москви и Тбилисију. Године 1982. су били у Москви, Талину, Тарту и Лењинграду а 1987. у Кијеву, Риги, Виљнусу, Каунасу и Москви.
Међу освојеним признањима се посебно истичу прве награде у Арецу, Ланголену, Перуђи, Братислави и Брну. Хор је у последње време учествовао на фестивалима и такмичењима у Венецији – ”Venezia in Musica”, Риму – “Musica sacra a Roma”, Велсу – ”Llangollen International Musical Eisteddfod ”, Бугарској – Интернационални фестивал Св. Атанас Велики.У протеклих десет година, учествовали смо на међународним фестивалима у Прагу, Риму, Венецији, Рива дел Гарда, Будимпешти а 2016. Године смо освојили друго место у натпевавању хорова на Мокрањчевим данима у Неготину.
За изузетне заслуге у неговању српске духовне музике 1991. године Српска православна црква одликовала је хор „Београдски Мадригалисти” Орденом светог Саве.
Током дугогодишњег рада, Хором су дириговали: Милан Бајшански, Димитрије Стефановић, Светолик Пашћан, Војислав Илић, Душан Миладиновић, Владимир Милић, Александар Спасић, Александар Вујић и други.
 
Садашњи диригент хора је маестро Александар Брујић.
 
Моле се диспанзерски пацијенти да приликом доласка оставе здравствену књижицу на шалтеру и нагласе да долазе на Културни круг средом.Више о ККС-у и овогодишњем програму можете погледати на овом линку.

Архива вести