Институт за ментално здравље info@imh.org.rs (+381) 11 3307 500 Милана Кашанина 3, 11000 Београд, Србија
LAT
ENG
Home / Актуелности / Архива вести
18.11.2019

Tрибина „Ментално здравље младих суочених са раком“.

У уторак 5. новембра 2019. у црвеној сали Института за ментално здравље одржана је трибина „Ментално здравље младих суочених са раком“.

Уводну реч је дала Снежана Клашња испред Министарства омладине и спорта, које је финансијски подржало пројекат чији је циљ да шесторо младих лечених од рака који су прошли обуку РЕБТ центра пружају вршњачку подршку путем онлајн платформе www.mladice.org. Испред Института за ментално здравље говорила је Доценткиња Јелена Радосављев Кирћански и истакла је да је тешко пронаћи релевантне резултате истраживања о менталном здрављу младих у Србији. Навела је да се млади када имају потребу да се обрате за помоћ прво обраћају својим вршњацима, потом породици и тек на крају професионалцима, углавном због стигме која је везана за тражење стручне помоћи у области менталног здравља. Драгана Радуловић испред удружења„Чика Боца“је говорила о главном мотиву за овај пројекат – покушај суицида младе особе лечене од рака који је њу и удружење МладиЦе мотивицао да покушају да спрече да и други млади људи лечени од рака самоубиство виде као решење. Милица Шимоновић и Милкица Димитријевић испред групе „МладиЦе“ надовезале су се на ту причу и говориле о изазовима које доноси само лечење, али и његове последице које могу бити физичке, емотивне, социјалне, последице које обухватају нарушену слику о себи, смањено самопоуздање, ниско постигнуће у образовању, тешкоће приликом запошљавања, као и у емотивним везама и планирању породице, али, такође, могу бити и симптоми посттрауматског стресног поремећаја, депресија и анксиозност. Зорица Марић, психотерапеуткиња из РЕБТ центра је говорила о едукацији кроз коју су прошле младиЦе, о значају саме вршњачке подршке за младе, као и о оправданости да се она пружа путем интернета.

За крај трибине, учесници су позвали све присутне да рашире вест о онлајн платформи www.mladice.org како би млади који се тренутно лече од рака или који су завршили са лечењем знали да имају вршњаке којима могу да се обрате.

Архива вести