Институт за ментално здравље info@imh.org.rs (+381) 11 3307 500 Милана Кашанина 3, 11000 Београд, Србија
LAT
ENG
Home / Актуелности / Архива вести
19.11.2023

ЦСТ -Тренинг вештина родитеља на Институту за ментално здравље

На Институту за ментално здравље се од 2021. године, реализује спровођење програма за групни рад са породицама деце са сметњама у развоју и развојним тешкоћама под називом CST “Caregiver Skills Training” (Тренинг вештина родитеља).

Овај програм је креиран у сарадњи  Светске здравствене организације и организације  Autism Speaks чију имплементацију је у Србији подржало Министарство здравља, УНИЦЕФ Kанцеларије у Србији, ДЕАПС и Савез за аутизам уз финансијску подршку Немачке развојне сарадње преко ГИЗ-а и Хелпа.

ЦСТ програм обуке препознаје потребе едукације родитеља и старатеља деце са развојним потешкоћама и помаже им да превазиђу препреке са којима се суочавају у раду са својом децом.
Током протекле две године на Институту за ментално здравље обуку су прошла 3 фацилитатора који сада активно спроводе програм (уживо и онлајн) уз подшку 2 супервизора/ мастер тренера.
•    До сада је програмом обуке на Институту за ментално здравље била обухваћена 81 породица деце са сметњама у развоју и развојним потешкоћама
•    Од априла месеца ове године поново су стечени услови за примену програма уживо са породицама у оквиру Дневне болнице за децу ,,Проф.др Светомир Бојанин“ у Институту за ментално здравље
•    Током периода од три месеца, неговатељи имају једном недељно групну ЦСТ сесију док паралелно са обуком,деца долазе свакодневно у Дневну болницу и укључена су у интензивне дијагностичко-терапијске процедуре
•    У обуци која се спроводи уживо, по циклусу буде укључено укупно 4 породице које води један фацилитатор под супервизијом мастер тренера

 Програм обука је реализован у току 2021-2023 године, у три града (Нови Сад, Београд и Ниш), у примарним и терцијарним здравственим установама које се баве менталним здрављем и развојним потешкоћама деце. Према досадашњим подацима спроведена је обука за 27 нових фацилитатора и 264 породица на нивоу Србије.  
Значај и потреба за даљим унапређењем развоја и примене ових обука нарочито су дошли до изражаја од појаве пандемије коронавируса и социо-економских притисака на породице са децом са развојним потешкоћама, тако да се и даље трудимо да обухватимо што већи број породица које би биле укључене у обуку,али да наставимо са даљим ширењем мреже фацилитатора у целој Србији.


                                            

 

 

Архива вести