V kongres, DEAPS Zlatibor 2019.

 
DEAPS je u periodu od 23.-26.05.2019. godine održao V kongres sa međunarodnim učešćem Mentalno zdravlje dece i mladih – aktuelni izazovi, moguća rešenja. Na kongresu je učestvovao veliki broj eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona (Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija), kao i stručnjaci iz drugih zemalja (Japan, Velika Britanija, Norveška), koji se bave problemima mentalnog zdravlja dece i mladih. Izložene su brojne značajne teme kao i brojni istraživački radovi. Kongresu je prisustvovalo preko 200 slušalaca iz različitih profesija (pedijatri, dečji psihijatri, psihijatri, socijalni radnici, defektolozi, logopedi, mediscinski tehničari, psiholozi, predstavnici obrazovanja i socijalne zaštite, roditelji). Nakon izlaganja predavača, otvarane su diskusije i slušaoci su bili zainteresovani za izložene teme. Zaposleni na Klinici za decu i omladinu su prikazali svoje radove kroz usmena izlaganja i poster prezentacije u okviru plenarnih sesija, simpozijuma i okruglih stolova.
 
Na samom početku, održane su radionice koje su vodili Doc. dr Miodrag Stanković i dr Nenad Rudić: Dijagnostička klasifikacija mentalnog zdravlja i razvojnih poremećaja ranog detinjstva – DC:0-5 i Prim. dr Jasminka Marković sa Jelenom Srdanović Maraš: Nesuicidalno samopovređivanje adolescenata. Nakon svečanog otvaranja pozdravne reči uputio je predsednik DEAPSa, Prim. dr Vojislav Ćurčić a potom i Dimitris Anagnostopoulos video prezentacijom – Perspektive ESCAPa. Svečano otvaranje svojim nastupom ulepšali su učenici Srednje muzičke škole ’’Vojislav Rale-Lale Stefanović’’ iz Užica.
 
Doc. dr Milica Pejović Milovančević je upoznala učesnike o stanju dečje i adolescentne psihijatrije u Srbiji i predstavljena je knjiga Adolescencija – šansa, romansa i psihopatologija čiji je urednik Prim. dr Vojislav Ćurčić.
 
U petak, 24.05. održane su dve plenarne sednice, Mentalno zdravlje mladih i dece koje su obuhvatile najnovija postignuća iz navedenih oblasti koje su predstavili: Gordana Milavić (Velika Britanija), Branko Aleksić (Japan), Nenad Rudić, Veronika Išpanović, Vaska Stancheva-Popkostadinov (Bugarska), Hojka Kumpreščak (Slovenija), Marija Burgić (BiH) i Miodrag Stanković. Nakon toga su usledili satelitski simpozijum Sanofi – Zablude o vakcinama (Milica Pejović Milovančević) i poster prezentacije čiji su moderatori bile Aneta Lakić i Jasminka Marković. Simpozijumi: Rani razvoj (u sradnji s UNICEF kancelarija za Srbiju), Psihopatologija adolescencije I, Psihoterapija I, Prikaz modula za patronežne sestre (u sradnji s UNICEF kancelarija za Srbiju), Poremećaji iz spektra autizma I i okrugli sto Psihoanalitičkog društva Srbije. Na kraju drugog dana kongresa održana je godišnja i izborna skupština DEAPSa na kojoj je izglasano novo predstavništvo. U sastavu novog predsedništa iz Instituta za mentalno zdarvlje su Doc. Dr Milica Pejović Milovančević (predsednih DEAPSa) i Doc Jelena Radosavljev Kirćanski (blagajnik).
 
U subotu, 26.05. održane su takođe dve plenarne sednice: Problemi mentalnog zdravlja dece i mladih na kojima su predavači bili Milica Pejović Milovančević, Davorka Šarić (Hrvatska), Aneta Lakić, Ivana Đukić Milosavljevi, Jasminka Marković, Miroslava Simić (Velika Britanija), Ana Kesić, Vojislav Ćurčić, Aleksandra Stojadinović. Nakon sednica je usledio satelitski simpozijum u organizaciji kompanije Actavis Aripiprazol u kliničkoj praksi – upotreba kod dece i adolescenata (Milica Pejović Milovančević, Željka Košutić). Usledile su radionice koje su vodili Mima Simić: Porodična terapija poremećaja ishrane – pristup Maudsley bolnice (London) i Branko Aleksić – Razvojni poremećaji i genetika: Premošćavanje jaza između istraživačke i kliničke delatnosti kojesu najavile jedan novi pristup i način rada na ovom okupljanju. Simpozijumi Negativna iskustva u detinjstvu (ACE simpozijum), Poremećaji iz spektra autizma II, Psihopatologija adolescencije II, socijalna zaštita, psihoterapija II i psihopatologija detinjstva su zatvorili treći dan kongresa. Nakon toga usledila je svečana večera na kojoj su prisustvovali brojni članovi i prijatelji DEAPSa.
 
U nedelju su prikazani izveštaji sa simpozijuma, radionica i plenarnih sednica koji su rezultovali pozitivnim zaključcima i zvaničnim zatvaranjem kongresa.
 
Izveštaj pripremila
Dr Sanja Stupar, dečji psihijatar
 

Please follow and like us: