Tribina „Mentalno zdravlje mladih suočenih sa rakom“.

U utorak 5. novembra 2019. u crvenoj sali Instituta za mentalno zdravlje održana je tribina „Mentalno zdravlje mladih suočenih sa rakom“.

Uvodnu reč je dala Snežana Klašnja ispred Ministarstva omladine i sporta, koje je finansijski podržalo projekat čiji je cilj da šestoro mladih lečenih od raka koji su prošli obuku REBT centra pružaju vršnjačku podršku putem onlajn platforme www.mladice.org. Ispred Instituta za mentalno zdravlje govorila je Docentkinja Jelena Radosavljev Kirćanski i istakla je da je teško pronaći relevantne rezultate istraživanja o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji. Navela je da se mladi kada imaju potrebu da se obrate za pomoć prvo obraćaju svojim vršnjacima, potom porodici i tek na kraju profesionalcima, uglavnom zbog stigme koja je vezana za traženje stručne pomoći u oblasti mentalnog zdravlja. Dragana Radulović ispred udruženja„Čika Boca“je govorila o glavnom motivu za ovaj projekat – pokušaj suicida mlade osobe lečene od raka koji je nju i udruženje MladiCe motivicao da pokušaju da spreče da i drugi mladi ljudi lečeni od raka samoubistvo vide kao rešenje. Milica Šimonović i Milkica Dimitrijević ispred grupe „MladiCe“ nadovezale su se na tu priču i govorile o izazovima koje donosi samo lečenje, ali i njegove posledice koje mogu biti fizičke, emotivne, socijalne, posledice koje obuhvataju narušenu sliku o sebi, smanjeno samopouzdanje, nisko postignuće u obrazovanju, teškoće prilikom zapošljavanja, kao i u emotivnim vezama i planiranju porodice, ali, takođe, mogu biti i simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja, depresija i anksioznost. Zorica Marić, psihoterapeutkinja iz REBT centra je govorila o edukaciji kroz koju su prošle mladiCe, o značaju same vršnjačke podrške za mlade, kao i o opravdanosti da se ona pruža putem interneta.

Za kraj tribine, učesnici su pozvali sve prisutne da rašire vest o onlajn platformi www.mladice.org kako bi mladi koji se trenutno leče od raka ili koji su završili sa lečenjem znali da imaju vršnjake kojima mogu da se obrate.
 
 

Please follow and like us: