Trening veština staratelja u porodicama sa decom sa razvojnim kašnjenjima i poremećajima

U periodu od 02. do 06. decembra 2019. godine u Institutu za mentalno zdravlje, održan je Trening master trenera. Navedeni trening je deo projekta pod nazivom: Trening veština staratelja u porodicama sa decom sa razvojnim kašnjenjima i poremećajima (eng. Caregiver Skills Training – CST).

Ovaj projekat je rezultat saradnje između: Saveza Autizam Srbija (savez udruženja roditelja), DEAPS-a (Društvo za dečiju i adolescentnu psihijatriju i srodne struke Srbije), Instituta za mentalno zdravlje, UNICEF kancelarije za Srbiju i organizacije HELP s jedne, i Autism Speaks organizacije, s druge strane. Obuku budućih trenera ovog projekta vodiće dr Pamela Dikson iz Njujorka.

Ideja za ovim projektom nastala je još 2016. godine u Sjedinjenim Američkim Državama od strane organizacije Autism speaks, a usled prepoznavanja potrebe za edukacijom roditelja i staratelja dece sa razvojnim poteškoćama u prevazilaženju prepreka sa kojima se suočavaju u radu sa svojom decom. CST program u Srbiji započet je 2018. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Tom prilikom određeni su: tim stručnjaka za adaptaciju, koordinatori projekta, master treneri i facilitatori.

Treningu su prisustvovali članovi Tima za adaptaciju programa: prof. dr Milica Pejović Milovančević, prof. Nenad Glumbić, doc. dr Miodrag Stanković, doc. dr Jelena Radosavljev Kirćanski, dr Nenad Rudić, dr Mirjana Živković Šulović, Dragana Koruga,  Dr Sanja Stupar; budući master treneri: dr Jasminka Marković, dr Roberto Grujičić, dr Ana Kesić, dr Duško Stupar, Jelena Srdanović Maraš, Milena Petković Milenović, Jelena Petković, Nataša Srećković Milenković; Endi Ši iz Autism speaks, predstavnici UNICEF-a i organizacije HELP zahvaljujući čijoj podršci se ovaj projekat sprovodi u Srbiji, predstavnici Saveza Autizam Srbija koji koordinira projektom i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije.