Представљен први „Водич за одговорно пијење”

Институт за ментално здравље, уз подршку Удружења пивара и сладара Србије, представио је први „Водич за одговорно пијење алкохола” – јединствену публикација у овом делу Европе насталу у оквиру програма сарадње Института са Светском здравственом организацијом. Циљ Водича представља превенцију алкохолизма, смањење штете изазване употребом алкохола и унапређење менталног здравља грађана.
&нбсп;
12 3
 
Алкохол је нераскидиви део традиције и културе Срба. Евидентно је да Срби воле алкохол, али и да „не знају да пију“ те уместо да буде катализатор доброг расположења и задовољства, алкохол често постаје окидач за агресивно понашање, неморалне поступке и радње опасне по живот.“ – истакао је прим. др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности и уредник Водича, и додао: „Алкохолизам представља најраспрострањенију социјално-медицинску болест, а злоупотреба алкохола представља водећи узрок смртности код младих узраста 15 – 29 година.“
 
Промовисање „нискоризичног пијења алкохола” није новост у свету и са успехом се спроводи у великом броју земаља. С тим у вези, тим лекара стручњака Института за ментално здравље је покренуо националну кампању под називом „Одговорно пијење у Србији“. Једна од најзначајнијих активности ове кампање је управо „Водич за одговорно пијење алкохола“ са циљем да се јавност упозна са концептом „друштвено прихватљивог пијења”, односно да буду дефинисане оне количине алкохола и стил пијења које их неће ускраћивати да уживају у пићу.
 
Као национална референтна установа за проблем алкохолизма, Клиника за болести зависности Института за ментално здравље је деценијама уназад препозната по квалитету лечења ове болести, а с обзиром да се наша активност заснива на социјално-психијатријском приступу, у којем посебно водимо рачуна о породици, али и о друштву у целини, одлучили смо да у професионалном смислу направимо још један квалитативни искорак и промовишемо „нискоризично пијење“ као идеалан приступ „смањењу штете“, али и превенције алкохолизма у Србији.“ – истакла је на конференцији за медије поводом представљања Водича директорка проф. др Душица Лечић Тошевски, директорка Института за ментално здравље.
 
Одговорну конзумацију алкохола подржавају и водећи произвођачи пива у Србији, Апатинска пивара, Царлсберг Србија и Хеинекен Србија који су учествовали у штампању Водича, а у име Удружења пивара и сладара Србије обратио се и председник Миодраг Максимовић који је тим поводом истакао да је најважнији циљ произвођача пива производња квалитетног пива, али и да се ту њихов задатак не завршава. “Наша мисија је да едукујемо потрошаче о важности умереног и одговорног конзумирања. Произвођачи пива, као чланови Удружења, имају снажну саморегуалтиву и стоге прописе и правила, чак и више него што сам закон налаже. У име Апатинске пиваре, Царлсберга и Хеинекена, као друштвено одговорних компанија, могу да кажем да нам је било задовољство да се прикључимо овом пројекту и подржимо публикацију Водича како бисмо наставили да доприносимо даљем јачању свести јавности о пиву као пићу, али и значају његовог одговорног и умереног конзумирања.“ – изјавио је Максимовић.

 

О пројекту „Одговорно пијење у Србији“

Пројекат Института за ментално здравље „Одговорно пијење у Србији“ представља „пилот пројекат“ орочен на годину дана, међутим више је него евидентно да он мора постати трајна активност у нашој земљи како би се постигли жељени и дуготрајни резултати.

У наредним месецима Институт за ментално здравље организоваће јавне промоције Водича, намењене најширем слоју грађана Србије, на којима ће бесплатно делити „Водич за одговорно пијење алкохола“. У овој фази промоције планирана су предавања у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Институт за ментално здравље посебну захвалност дугује спонзорима, великим произвођачима и дистрибутерима алкохолних пића који су препознали значај пројекта и у контексту друштвене одговорности подржали штампање „Водича за одговорно пијење алкохола“ – Апатинска пивара, Царлсберг Србија и Хеинекен Србија.

 

С поштовањем,

Институт за ментално здравље