Održan je januarski Kulturni krug sredom

Hor Merry Gospel Choir, prvi gospel hor na našim prostorima, nastupio je u okviru KULTURNOG KRUGA SREDOM, 22.1.2020. godine.

Merry Gospel Choir je prvi srpski gospel hor osnovan 2001. godine pod upravom dirigenta Marije Kuburić Borović. Od samog početka svog rada hor bazira svoj repertoar na delima crnačke duhovne i gospel muzike kao i autorskim pesmama istog žanra mladih kompozitora i pevača. Hor broji oko četrdeset aktivnih članova, a originalna postavka bila je internacionalna, budući da su ga činili pevači i ljubitelji gospela iz svih delovasveta – od Engleske, Amerike, Australije, Nemačke, Austrije, Slovenije i Portugala, sve do Makedonije, Hrvatske i različitih područja Srbije. Sedište hora je u Beogradu gde se i odvijaju redovne probe. Solisti hora su članovi samog ansambla, a Merry Gospel Hor nastupima prati bend koji čine klavir, orgulje, gitara, kontrabas i bubanj u izvedbi profesionalnih muzičara.

 

Tokom 19 godina postojanja, Merry Gospel Choir nastupao je na brojnim festivalima duhovne muzike u zemlji i inostranstvu među kojima su Somborske Muzičke svečanosti, više celovečernjih koncerata na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, Osorski muzički festival u Hrvatskoj, Festival duhovne muzike u Austriji, Letnje muzičke svečanosti u Kraljevu, Vreva festival u Beogradu, horski festival Slobodan Bursać u Zrenjaninu i solistički koncert i širom Srbije kao i u Jevremovoj Ulici susreta i na platou ispred Skupštine grada Beograda. Pored toga, hor beleži i učešće na velikom broju pozorišnih predstava i humanitarnih manifestacija, gostovanja na albumima eminentnih muzičara, izložbama, naučnim skupovima i interdisciplinarnim projektima kao i saradnju sa muzejima grada Beograda, Muzičkom Omladinom Beograda i gostovanja na Radio Beogradui RTS-u. Ovaj jedinstveni srpski hor je do sada objavio tri DVD izdanja svojih nastupa u Kolarčevoj zadužbini „Merry Gospel Hor – Live“ (2006, 2008 i 2010) kao i audio CD sa brojnim numerama svog repertoara i odabranim autorskim pesmama.

Marija Kuburić Borović završila je srednju muzičku školu „JosipSlavenski“ u Beogradu, odsek klavir – klasa prof. Marta Šurev. Diplomirala orgulje – klasa prof. Andrija Galun, Akademija Umetnosti Novi Sad. Magistrirala na odseku za Sociologiju – Filozofski Fakultet u Beogradu 2010.godine. Usavršavala se na mnogim kursevima u zemlji i inostranstvu. Stalni je učesnik Međunarodnog festivala za orgulje koji se održava u Beogradu svake godine.  Osnivač i je i dirigent Merry Gospel Hora od 2001. god. Direktor Udruženja građana M-ART iz Beograda od 2006. god. kada ga i osniva. Radi kao profesor klavira, uporednog klavira i korepeticije u SMŠ „Josif Marinković“ u Vršcu.