Одржан је јануарски Културни круг средом

Хор Merry Gospel Choir, први госпел хор на нашим просторима, наступио је у оквиру КУЛТУРНОГ КРУГА СРЕДОМ, 22.1.2020. године.

Merry Gospel Choir је први српски госпел хор основан 2001. године под управом диригента Марије Кубурић Боровић. Од самог почетка свог рада хор базира свој репертоар на делима црначке духовне и госпел музике као и ауторским песмама истог жанра младих композитора и певача. Хор броји око четрдесет активних чланова, а оригинална поставка била је интернационална, будући да су га чинили певачи и љубитељи госпела из свих деловасвета – од Енглеске, Америке, Аустралије, Немачке, Аустрије, Словеније и Португала, све до Македоније, Хрватске и различитих подручја Србије. Седиште хора је у Београду где се и одвијају редовне пробе. Солисти хора су чланови самог ансамбла, а Меррy Госпел Хор наступима прати бенд који чине клавир, оргуље, гитара, контрабас и бубањ у изведби професионалних музичара.

 

Током 19 година постојања, Merry Gospel Choir наступао је на бројним фестивалима духовне музике у земљи и иностранству међу којима су Сомборске Музичке свечаности, више целовечерњих концерата на великој сцени Коларчеве задужбине, Осорски музички фестивал у Хрватској, Фестивал духовне музике у Аустрији, Летње музичке свечаности у Краљеву, Врева фестивал у Београду, хорски фестивал Слободан Бурсаћ у Зрењанину и солистички концерт и широм Србије као и у Јевремовој Улици сусрета и на платоу испред Скупштине града Београда. Поред тога, хор бележи и учешће на великом броју позоришних представа и хуманитарних манифестација, гостовања на албумима еминентних музичара, изложбама, научним скуповима и интердисциплинарним пројектима као и сарадњу са музејима града Београда, Музичком Омладином Београда и гостовања на Радио Београдуи РТС-у. Овај јединствени српски хор је до сада објавио три ДВД издања својих наступа у Коларчевој задужбини „Меррy Госпел Хор – Ливе“ (2006, 2008 и 2010) као и аудио ЦД са бројним нумерама свог репертоара и одабраним ауторским песмама.

Марија Кубурић Боровић завршила је средњу музичку школу „ЈосипСлавенски“ у Београду, одсек клавир – класа проф. Марта Шурев. Дипломирала оргуље – класа проф. Андрија Галун, Академија Уметности Нови Сад. Магистрирала на одсеку за Социологију – Филозофски Факултет у Београду 2010.године. Усавршавала се на многим курсевима у земљи и иностранству. Стални је учесник Међународног фестивала за оргуље који се одржава у Београду сваке године.  Оснивач и је и диригент Меррy Госпел Хора од 2001. год. Директор Удружења грађана М-АРТ из Београда од 2006. год. када га и оснива. Ради као професор клавира, упоредног клавира и корепетиције у СМШ „Јосиф Маринковић“ у Вршцу.