Nagrada “Dositej Obradović” za životno delo za 2019. godinu

Žiri za dodelu nagrade „Dositej Obradović“ za životno delo, na sednici održanoj 12. decembra 2019. godine, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za životno delo za 2019. godinu, dodeli prof. dr Svetomiru Bojaninu.

Obrazloženje

Naš vodeći dečiji psihijatar, lekar, pedagog, etičar, humanista, posvećenik i pouzdani čuvar svih onih vrednosti koje su utemeljene u istoriju i kulturu srpskoga naroda, svojom stalnom brigom o deci i školi, jeziku i knjizi, duhovnosti i narodnom prosvećivanju, u svemu je blizak delu i idejama koje su istim stazama vodile našeg prosvetitelja Dositeja Obradovića. Rano se opredeljuje i istrajava da život posveti mladima, njihovom mentalnom zdravlju i školi koju sagledava u njenoj dijahroniji od antičkih pa sve do modernih vremena. Dnevna bolnica za decu u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu od 2012. godine nosi njegovo ime. Tako je on, kako sam kaže, dobio orden sačinjen od vremena koje traje.
U svojim radovima prevashodno ističe načela oljuđenosti, a to znači prepoznavanja drugoga u sebi i sebe u drugima. Dobrota i ljubav, kako kaže, stoje u temelju našeg bića pa nas ni smrt ne može poništiti u očima onih koji nas vole. On ističe da ne postoje konačna znanja i gotova rešenja jer visine uzleta i dubine padova jednako prate čoveka od njegova postanka sve do danas na njegovom ljudskom putu sumnji i posrtanja. Traganje za smislom podrazumeva da je dete mera čovekovog postojanja pa i mogućnosti da, ako sačuva dete u sebi, čovek još sa zemlje može da dodirne nebeske visine. I sami naslovi njegovih obimnih i zanimljivih studija osmišljeni su u maniru najboljih autora, helenskih i rimskih. Da ukažemo samo na neke: Škola kao bolest; Tajna škoe; Zašto slab uspeh u školi; Duhovnost, psihijatrija i mladi; Gordijev čvor mladosti; Voleti ali kako; Četiri eseja o dobroti; Pod drvetom saznanja dobra i zla; Prijateljski razgovori dečijeg psihijatra sa roditeljima i vaspitačima. Profesor Bojanin je godinama aktivan i u polju humanitarno-milosrdnog rada pa sa tim ciljem svoje stručne savete pruža i u Pravoslavnom pastirsko-savetodavnom centru Srpske pravoslavne crkve, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Na dositejevskom putu buđenja i negovanja dobrote, slobode i odgovornosti u pojedincu i zajednici, univerzitetski profesor Svetomir Bojanin je svojim postignućima u teoriji i praksi utisnuo neizbrisiv pečat napretku neuropsihologije, specijalne pedagogije, dečije psihopatologije i srodnih struka. Celoživotnom svojom posvećenošću detetu i njegovom zdravom razvoju, profesor Bojanin je kao lekar, nastavnik i dečiji pisac bio i ostao uzor i putokaz naraštajima učenika i stručnjaka. Posebno imponuje njegova naučnoknjiževna esejistika, inspirisana humanističkim uvidima o večitoj tajni ličnosti i putevima njenog punog očovečenja na razdaljini od helenskog do savremenog doba, pisana živim prozračnim stilom.

Uvereni smo da je prof. dr Svetomir Bojanin, neumorni pregalac i poštovalac Dositejevog prosvetiteljskog dela, po svemu zaslužan i dostojan da primi nagradu s Dositejevim imenom i znakom.
Žiri je radio u sastavu: Mirko Vasiljević, Slavko Gordić, Vojislav Jelić (predsednik), Marko Nedić, Dragan Simeunović. Nagrada koju dodeljuje Zadužbina „Dositej Obradović“ biće uručena na posebnoj svečanosti.

Beograd, 12.decembra 2019. godine