KULTURNI KRUG SREDOM (KKS), OKTOBARSKO GOSTOVANJE HORA BEOGRADSKI MADRIGALISTI

 
U okviru KULTURNOG KRUGA SREDOM (KKS) 30. oktobra 2019. gostovaće hor „Beogradski madrigalisti“, u 18 sati na IV spratu u svečanoj „Crvenoj“ Sali.
 
Pozivamo naše ambulantne i hospitalizovane pacijente, kao i zaposlene Instituta, da dođu i da uživaju u koncertu.
 
Hor BEOGRADSKI MADRIGALISTI je jedan od najuglednijih amaterskih vokalnih ansambala u Srbiji.
 
Osnovan je 1951. godine. Osnivač i dirigent, Milan Bajšanski, formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike. Pre svega su tu madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja. Na repertoaru su dela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, od domaćih, ali i dela Bortnjanskog, Arhangelskog, Orlanda di Lasa, Palestrine, Mocarta, Gunoa i mnogih drugih stranih kompozitora.
 
Kuriozitet je da je ovaj Hor prvi od svih naših horova koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kako kod nas davne 1966. godine, tako i van naše zemlje (Moskva, 1972.), kao i da je jedini naš hor koji je imao čast da održi koncert pravoslavne muzike u Crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI (1970).
Na osnovu međudržavne saradnje SSSR i SFRJ, „Beogradski Madrigalisti” su, u organizaciji Goskoncerta, 1972. god. održali koncerte u Lenjingradu, Viljnusu, Moskvi i Tbilisiju. Godine 1982. su bili u Moskvi, Talinu, Tartu i Lenjingradu a 1987. u Kijevu, Rigi, Viljnusu, Kaunasu i Moskvi.
Među osvojenim priznanjima se posebno ističu prve nagrade u Arecu, Langolenu, Peruđi, Bratislavi i Brnu. Hor je u poslednje vreme učestvovao na festivalima i takmičenjima u Veneciji – ”Venezia in Musica”, Rimu – “Musica sacra a Roma”, Velsu – ”Llangollen International Musical Eisteddfod ”, Bugarskoj – Internacionalni festival Sv. Atanas Veliki.U proteklih deset godina, učestvovali smo na međunarodnim festivalima u Pragu, Rimu, Veneciji, Riva del Garda, Budimpešti a 2016. Godine smo osvojili drugo mesto u natpevavanju horova na Mokranjčevim danima u Negotinu.
Za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike 1991. godine Srpska pravoslavna crkva odlikovala je hor „Beogradski Madrigalisti” Ordenom svetog Save.
Tokom dugogodišnjeg rada, Horom su dirigovali: Milan Bajšanski, Dimitrije Stefanović, Svetolik Pašćan, Vojislav Ilić, Dušan Miladinović, Vladimir Milić, Aleksandar Spasić, Aleksandar Vujić i drugi.
 
Sadašnji dirigent hora je maestro Aleksandar Brujić.
 
Mole se dispanzerski pacijenti da prilikom dolaska ostave zdravstvenu knjižicu na šalteru i naglase da dolaze na Kulturni krug sredom.
 
Više o KKS-u i ovogodišnjem programu možete pogledati na ovom linku.
 

Please follow and like us: