КУЛТУРНИ КРУГ СРЕДОМ (ККС), ФЕБРУАРСКИ НАСТУП ХОРА “БРАЋА БАРУХ”

 
У оквиру КУЛТУРНОГ КРУГА СРЕДОМ (ККС) 8. фебруара гостоваће Хор „Браћа Барух”, у 18 сати на IV спрату у свечаној „Црвеној“ Сали.

Позивамо наше амбулантне и хоспитализоване пацијенте, као и запослене Института, да дођу и да уживају у наступу хора.

Хор „Браћа Барух” из Београда основан је као Српско-јеврејско певачко друштво, установљено 1879. године са циљем да негује, изводи и чува културно-уметничку баштину и целокупну традицију јеврејског народа који живи на овим просторима. Променило је назив 1952. године у садашњи у спомен на три браta из познате напредне револуционарне јеврејске породице Барух из Београда, припаднике покрета отпора који су страдали у погромима нацистичког режима током II светског рата. Од године оснивања па до данашњих дана, хор је одржао бројне концерте и учествовао на многим такмичењима и фестивалима како у бившој Југославији, тако и у иностранству (Израел, САД, Француска, Италија, Аустрија, Швајцарска, Грчка, Холандија, Мађарска, Шпанија, Велика Британије и друге). Од најзначајнијих гостовања хора, издваја се концерт у дворани Carnegie hall у Њујорку 1978. године, као и гостовање хора у неколико наврата на најзначајнијем фестивалу јеврејских хорова „Зимриyа“ у Јерусалиму. Хор “Браћа Барух” је два пута одликован од стране Председништва државе, за свој допринос културној афирмацији земље, те је у протекле две године освојио низ награда на значајним међународним такмичењима.

СТЕФАН ЗЕКИЋ је од 2006. године је постављен на место шефа диригента реномираног мешовитог хора “Браћа Барух”. Диломирао на Факултету музичке уметности у Београду на одсеку за дириговање и на одсеку за соло певање. Усавршавао се на семинарима и мајсторским радионицама код угледних европских диригената у Аустрији, Немачкој, Великој Британији и Белгији.Такође је ангажован и у Народном позоришту у Београду где учествује у припремању оперских премијера и сарађује са реномираним редитељским именима. Добитник је мноштва награда и посебног одликовања државе Израел за остварење изузетног успеха у области јеврејске хорске музике.
Моле се диспанзерски пацијенти да приликом доласка оставе здравствену књижицу на шалтеру и нагласе да долазе на Културни круг средом.

Више о ККС-у и овогодишњем програму можете погледати на овом линку.

Please follow and like us: