KULTURNI KRUG SREDOM (KKS), DECEMBARSKI KONCERT HORA COLLEGIUM MUSICUM

U okviru KULTURNOG KRUGA SREDOM (KKS) 26. decmbra gostovaće akademski hor Collegium Musicum , u 18 sati na IV spratu u svečanoj „Crvenoj“ Sali.

Pozivamo našeambulantne i hospitalizovane pacijente, kao i zaposlene Instituta, da dođu i dauživaju u koncertu. 

AkademskihorCollegium Musicum osnovanje 1971. godinena inicijativu profesora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakultetamuzičke umetnosti u Beogradu. Od osnivanja je dirigent hora bila Darinka MatićMarović, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu, dok je dr umDragana Jovanović, docentna Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, od 1999. godine bila angažovana kaoasistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent hora. Od 1971. godine do danas preko 300 studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti uBeogradu bile su članice ovog ansambla.

 Collegium musicum je jedan od najeminentnijih horova u Srbiji. Do sada je održao preko 3000 koncerata širom zemlje i sveta. Akademski hor Collegium musicum ostvario je trajne snimke za Radio televiziju Srbije, Nacionalni radio Norveške, Italijansku nacionalnu radio televiziju (RAI), RTV Meksiko i druge. Neka od remek dela horske umetnosti ostala su zabeležena na kompakt disk izdanjima Boje i zvuci Balkana i Sirene, a u ovoj godini biće izdate i integralno izvedene Rukoveti Stevana Stojanovića Mokranjca u transkripciji Vojislava Ilića.

Repertoar hora obuhvata dela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva. Visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja dela. U punih 45 godina postojanja hor je ostvario preko 200 premijernih izvođenja. Hor je učestvovao u realizaciji mnogih važnih kulturnih događaja u zemlji i regionu, kao i u projektima izvođenja većeg broja vokalno-instrumentalnih dela sarađujući sa brojnim orkestrima. Poslednjih godina ansambl sa posebnom pažnjom razvija vizuelno-scenski identitet u horskom izvođaštvu te je ostvario i nekoliko koncerata-performansa kao što su Sirene, Dokument: VODA, Mokranjac1914-2014 i Voda – Zmija – Smederevo Grad.

Akademski hor Collegium Musicum dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, kako u Srbiji, tako i u instranstvu.  

Molese dispanzerski pacijenti da prilikom dolaska ostave zdravstvenu knjižicu našalteru i naglase da dolaze na Kulturni krug sredom. 

Više o KKS-u i ovogodišnjem programu možetepogledati na ovom linku.