КУЛТУРНИ КРУГ СРЕДОМ (ККС), ДЕЦЕМБАРСКИ КОНЦЕРТ ХОРА COLLEGIUM MUSICUM

У оквиру КУЛТУРНОГ КРУГА СРЕДОМ (ККС) 26. децмбра гостоваће академски хор Collegium Musicum , у 18 сати на IV спрату у свечаној „Црвеној“ Сали.

Позивамо нашеамбулантне и хоспитализоване пацијенте, као и запослене Института, да дођу и дауживају у концерту. 

АкадемскихорCollegium Musicum основанје 1971. годинена иницијативу професора Војислава Илића и чине га студенткиње Факултетамузичке уметности у Београду. Од оснивања је диригент хора била Даринка МатићМаровић, професор емеритус Универзитета уметности у Београду, док је др умДрагана Јовановић, доцентна Катедри за дириговање Факултета музичке уметности у Београду, од 1999. године била ангажована каоасистент диригента, а од 2002. године и као диригент хора. Од 1971. године до данас преко 300 студенткиња Факултета музичке уметности уБеограду биле су чланице овог ансамбла.

 Collegium musicum је један од најеминентнијих хорова у Србији. До сада је одржао преко 3000 концерата широм земље и света. Академски хор Collegium musicum остварио је трајне снимке за Радио телевизију Србије, Национални радио Норвешке, Италијанску националну радио телевизију (RAI), РТВ Мексико и друге. Нека од ремек дела хорске уметности остала су забележена на компакт диск издањима Боје и звуци Балкана и Сирене, а у овој години биће издате и интегрално изведене Руковети Стевана Стојановића Мокрањца у транскрипцији Војислава Илића.

Репертоар хора обухвата дела композитора различитих стилских епоха, од ране музике до савременог музичког стваралаштва. Висок професионални ниво и креативност овог ансамбла инспирисала је многе композиторе да му посвете своја дела. У пуних 45 година постојања хор је остварио преко 200 премијерних извођења. Хор је учествовао у реализацији многих важних културних догађаја у земљи и региону, као и у пројектима извођења већег броја вокално-инструменталних дела сарађујући са бројним оркестрима. Последњих година ансамбл са посебном пажњом развија визуелно-сценски идентитет у хорском извођаштву те је остварио и неколико концерата-перформанса као што су Сирене, Документ: ВОДА, Мокрањац1914-2014 и Вода – Змија – Смедерево Град.

Академски хор Collegium Musicum добитник је бројних признања и награда, како у Србији, тако и у инстранству.  

Молесе диспанзерски пацијенти да приликом доласка оставе здравствену књижицу нашалтеру и нагласе да долазе на Културни круг средом. 

Више о ККС-у и овогодишњем програму можетепогледати на овом линку.

Please follow and like us: