КУЛТУРНИ КРУГ СРЕДОМ (ККС), ДЕЦЕМБАРСКИ НАСТУП ТРИА „АЛЛИЛУИА“

 

У оквиру КУЛТУРНОГ КРУГА СРЕДОМ (ККС) 13. децембра одржаће се наcтуп триа „Аллилуиа“, са почетком у 18 сати на IV спрату у свечаној „Црвеној“ Сали.

Позивамо наше амбулантне и хоспитализоване пацијенте, као и запослене Института, да дођу и да уживају у наступу триа „Аллилуиа“.

Трио Аллилуиа из Београда је основан 2014. године са циљем истраживања православне духовне музике. Аллилуиа негује и промовише првенствено домаће али и стране ауторе те тако и репертоар обухвата композиције од XIII до XXI века српских а потом руских, бугарских, грчких као и многих других аутора.

Назив Аллилуиа, реч је јеврејског порекла и значи „Хвалите Господа“ чиме представља основну идеју овог хора и ансамбла. Као неизоставан припев велике већине православних песама, својим значењем у великој мери описује и саму суштину православне духовне музике уопште. Словна симболика самог назива хора и ансамбла „Аллилуиа“ у оригиналу представља гласовну транскрипцију црквенословенског језика и српску ћирилицу са музичким аспектом примерног певаног изговора.

Трио „Аллилуиа“ део је мешовитог Хора и ансамбла „Аллилуиа“ из Београда. До сада је већ овенчан значајним признањима као што су прва награда на „Хорфесту“ у Ваљеву (2017.), „Златна медаља“ на интернационалном хорском фетивалу „Мајске музичке свечаности у Бијељини (2016.) и другим. Више о раду и постојању овог хора и триа можете погледати на званичном сајту хора и ансамбла „Аллилуиа“ http://www.alliluia.com/ .

Оснивач и диригент је Мр Милица Радивојевић: завршила је специјалистичке студије из дириговања (2015.) у класи Проф Бојана Суђића. Такође је завршила и мастер студије из симфонијског дириговања (2013.) на Универзитету за Музичке и извођачке уметности у Грацу код маестра Проф Мартина Зигхарта. На пољу симфонијског и хорског дириговања усавРшавала се са врсним стручњацима: Јорма Панула (Финска), Јоханес Принц (Аустрија), Волфганф Бозиц (Немачка), Генадиј Дмитрјак (Русија) и многим другим. Наступала је и радила са истакнутим хоровима у земљи и иностранству, а добитница је и награде за најбољег диригента на „Хорфесту“ (Ваљево 2017.)

Моле се диспанзерски пацијенти да приликом доласка оставе здравствену књижицу на шалтеру и нагласе да долазе на Културни круг средом.

Више о ККС-у и овогодишњем програму можете погледати на овом линку.

Please follow and like us: