Истраживање ИМЗ: Квалитет живота значајно опао због пандемије

Половина грађана која се први пут обратила за помоћ Институту за ментално здравље (ИМЗ) изјавила је да им је квалитет живота значајно опао услед пандемије COVID-19, рекла је портпаролка те установе Вања Мандић.

Она је за Тањуг објаснила да су у ИМЗ решили да нађу доказе колико и у којој мери је COVID-19 утицао на квалитет живота пацијената, односно колико њихово јављање има везе с пандемијом.

“Сви пацијенти који су се први пут јавили ИМЗ, као и они који долазе после више од две године попуњавају упитник у оквиру којег добијамо информације о томе колико су заправо тегобе повезане с пандемијом. За сада први резултат који смо видели на малом узорку, чак 50 одсто је изјавило да је квалитет живота значајно опао због пандемије”, истакла је докторка Мандић.

Према њиховим истраживањима, то су резултати у овом временском периоду, запослени ИМЗ ће пратити податке у две временске тачке, сада и након годину дана, како би направили поређење и имали званичне резултате.

Мандићева се осврнула и на истраживања о “посткорона” синдрому која су спроведена у САД и Кини, али, како каже, у односу на значајне културолошке разлике и одређена врста отпорности, довешће до тога да у Србији ситуација можда буде другачија.

За оне који и даље осећају анксиозност, докторка Мандић даје препоруку да се ситуација и даље прати и да се уколико је то потребно, потражи стручна помоћ.

“Уколико ансксиозност утиче на функционалност, мој им је савет да нам се јаве како би се то решило уз стручну помоћ, како би проценили колико им то утиче на свакодневни живот. Ми и даље одржавамо све мере које су неопходне да спречимо и даље ширење корона вируса. Уз мере опреза, могуће је вратити се у неко нормално функционисање за сада”, истакла је Мандићева.

Током ванредног стања запослени у ИМЗ, лекари, сарадници социјални радници и психолози пружали су грађанима психолошку помоћ 24 сата путем телефона.

Према њеним речима, грађани су се највише жалили на анксиозност, несаницу и осећај гушења…

“Било је доста позива, брзо смо то организовали и на крају смо направили статистику. Пратили смо ко се јављао и због којих проблема. Општи тренд би био да су се људи из опште популације, дакле људи који нису иначе пацијенти, јављали у почетку више, због симпотома анксионзности, страха, телесних симптома које су тумачили као симптоме короне”, казала је Мандићева.

Касније се тај број људи из опште популације смањивао, како наводи, али се повећавао број пацијената који су се јављали због тога што је прошло два месеца, а да нису могли да дођу до лекара, због превоза, односно година.

LINK

 

 

Please follow and like us: