Уметници из различитих области долазиће да (без икакве материјалне надокнаде) хоспитализованим и диспанзерским пацијентима Института за ментално здравље подаре лепе тренутке.

У Институту за ментално здравље ове јесени, захваљујући значајном подстицају и подршци директорке професорке др Душице Лечић Тошевски, поново почиње с радом Културни круг средом (ККС). Уметници из различитих области долазиће да (без икакве материјалне надокнаде) хоспитализованим и диспанзерским пацијентима омогуће контакт са уметничким и духовним вредностима како би кроз овакву врсту комуникације дошло до смањења депривације (осећање ускраћености по питању оних ствари за које особа верује да на њих има право, а испољава се као незадовољство које људи осећају онда када упореде свој друштвени положај са другим и схвате да су у неповољнијој ситуацији од њих).

Затим, ту је и смањење дестигматизације (дискриминација због душевних болести од којих неупућени доживљавају као нешто страшно, малте не заразно и ружно). И уз све речено, следи и едукација или образовање самих пацијената о важности успостављања контакта са креативношћу, као и ближњих који желе да помогну својим који су пацијенти ове установе, релевантне за Југоисточну Европу.

Када се размишљало како да се осмисли Културни круг средом, у Институту за ментално здравље у Палмотићевој пошло се од следеће премисе: „Шта друго значи култура ако не измамљивање оног најфинијег, најнежнијег и најсуптилнијег из грубе материје живота, путем уметности и љубави?” (Јучерашњи свет, Стефан Цвајг).

– Културни круг средом у Институту за ментално здравље биће драгоцени део терапијског процеса који ће, огледањем у креативности других и уживањем у њој, интензивирати ефекте стандардног рада са особама које имају психичке тегобе – каже Светлана Здравковић, председник комисије за културни круг средом, доктор психологије.

Активности Културног Круга средом од октобра 2012. године:

– Фебруар 2020. Концерт певачке групе Огрлица од бисера

– Фебруар 2019. Концерт Хора Храма Свети Сава
– Децембар 2018. Концерт хора Collegium Musicum
– Новембар 2018. Концерт Ирене и Ане Симонути
– Октобар 2018. ОКТОБАРСКИ КОНЦЕРТ БЕНДА ПЛУТОНИА
– Јун 2018. Концерт Хора и Студија “Мелоди”
– Мај 2018. Kонцерт Хора Филолошког факултета „Лучинушка“
– Април 2018. Kонцерт „Витамин Б“, Соња Калајић и Дарко Арменски
– Март 2018. Концерт Marry Gospel хора
– Фебруар 2018. Концерт бенда “Плутониа”
– Децембар 2017. Децембарски наступ триа „Аллилуиа“
– Нoвeмbap 2017. Kонцерт Милоша Николића и одсека за српско традиционално певање и свирање музичке школе “Мокрањац”
– Октобар 2017. Вече руских и ромских песама
– Јун 2017. ЈУНСКИ КОНЦЕРТ ТРИА СЕНСАРТИКА
– Маj 2017. МАЈСКО ГОСТОВАЊЕ ДЕЈАНА ТИАГО СТАНКОВИЋА
– Април 2017. Kонцерт Хора Филолошког факултета „Лучинушка“
– Март 2017. Наступ Милоша Николића и сарадника
– Фебруар 2016. Наступ хора “Браћа Барух”
– Децембар 2016. Гостовање хора ARS VOCALIS
– Новембар 2016. Гостовање бенда Плутониа
– Јун 2016. Гостовање квартета “ГРМ”
– Maj 2016. Kонцерт Хора Филолошког факултета „Лучинушка“
– Април 2016. П