Институт за ментално здравље info@imh.org.rs (+381) 11 3307 500 Милана Кашанина 3, 11000 Београд, Србија
LAT
ENG
Home / Актуелности / Архива вести
10.05.2021

Caregiver Skills Training -извештај 18-19. мај

У Институту за ментално здравље 18. и 19. маја 2021. године одржан је дводневни састанак у оквиру Тренинга вештина старатеља у породицама са децом са развојним потешкоћама - CST (Caregiver Skills Training).

У уторак, 18. маја 2021. године одржан је радни састанак на коме су координатори пројекта (Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом и Институт за ментално здравље) учесници пројекта (мастер тренери и фацилитатори) својим партнерима UNICEF-у и HELP-у представили досадашња постигнућа. Циљ састанка је био евалуација досадашњих резултата, исходи, даљи предлози за продужење пројекта, наведени приоритети, одговарајуће мере и активности које би требале да буду спроведене са временским оквирима за спровођење.

У среду, 19. маја 2021. године од 12 часова, одржана је презентација програма подршке деци са развојним потешкоћама на којој су представљене досадашње иницијативе кроз HELP-ове пројекте реализоване у сарадњи са локалним партнерима и финансиране од стране Немачке владе у присуству представнице Министарства здравља - др Јелена Јанковић, шефа одељења за међународну сарадњу Немачке амбасаде у Београду - господин Кристијан Шилинг, представника Немачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) -  госпођа Александра Лакићевић Добрић, регионалног координатора HELP-а- господин Клаус Мок. Такође су представљена и досадашња искуства у имплементацији CST програма у Србији као и најновији закључци идентификованих стања, потреба и приоритета за унапређење и подршку програму раног развоја  и CST-а у Србији кроз закључке експертске групе донетих на радном састанку 18. маја.

CST програм у Србији

Тренинг вештина родитеља (CST)) је програм који су развили СЗО и Autism Speaks посебно дизајниран за породице и децу са сметњама у развоју. Овај програм део је целокупне иницијативе за јачање система раних интервенција у Србији тј. услуга за децу са развојним тешкоћама и њиховим породицама и ради препознавања потребе за оснаживањем породица. Програм је намењен неговатељима деце узраста 2-9 година са развојним поремећајима или одступањима и спроводе га обучени стручњаци за ментално здравље са искуством у раду са децом са сметњама у развоју. Заснован је на бихејвиоралном приступу за промовисање укључивања и комуникације, рада на вештинама позитивног родитељства за промовисање позитивног понашања код детета као и рад на проблематичним понашањима, на решавању проблема и очувања менталног и телесног здравља родитеља/неговатеља. Сврха целе активности је омогућавање боље подршке родитељима/неговатељима деце са поремећајем спектра аутизма (ПСА) али и генерално деце са сметњама у развоју узраста 2-9 година у циљу њихове боље обучености за интензивирање интервенција у оквиру кућних услова.

Министарство Здравља Републике Србије заједно са својим партнерима  (ДЕАПС, Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, UNICEF,HELP) исказало је заинтересованост да се програм Светске здравствене организације (СЗО) и Autism Speaks(АS), CST спроводи у Србији, да се обучи тим тренера и да се ове обуке спроводе са родитељима деце са тешкоћама и сметњама у развоју (посебно са родитељима деце са поремећајима из спектра аутизма) што би у будућности постала и регуларна услуга система.

Након успешно обављене петодневне едукације 8 мастер тренера из три града (Ниш, Нови Сад и Београд) коју је водила др Памела Диксон Томас испред AS и СЗО и која је обављена у Институту за ментално здравље у децембру 2019. године започета је препилот фаза пројекта у којој је сваки пар мастер тренера обучавао по 4 породице а под супервизијом Памела Диксон Томас. Због актуелне епидемиолошке ситуације тренинзи су се обављали онлине путем Zоом апликације и уживо.

Након завршене препилот фазе, започета је пилот фаза пројекта у којој је сваки мастер тренер обучавао пар фацилитатора (укупно 6 фацилитатора). Актуелно, сваки пар фацилитатора обучава по 8 породица (64 породице) под супервизијом мастер тренера. Током пројекта истовремено се активно спроводи и истраживање.

Значај и потреба за даљим унапређењем развоја и примене ових обука нарочито су дошли до изражаја од појаве пандемије коронавируса и социо-економских притисака на породице са децом са развојним потешкоћама, као и утицај на ментално здравље које представља део јавног здравља и национални капитал друштва у целини.



Архива вести