КУЛТУРНИ КРУГ СРЕДОМ (ККС), ЈУНСКИ КОНЦЕРТ БЕНДА „БАЈАГА И ИНСТРУКТОРИ“

bajagaУ оквиру јунског циклуса КУЛТУРНОГ КРУГА СРЕДОМ (ККС) синоћ је у Институту за Ментално Здравље гостовао бенд „Бајага и Инструктори“. „Било је прелепо, право путовање кроз време, осећаје, калдрмом која води директно до душе, гласом и звуком који отварају сва врата. Концерт за памћење, препун синергије. Врхунски уметници и предивне личности. Хвала!“ је само један од многобројних коментара пацијената са синоћњег концерта.

Бајага и Инструктори спадају у најзначајнија имена југословенске и српске поп-рок музике захваљујући фасцинантном низу хитова аутора, певача и гитаристе Момчила Бајагића, који су објављивани на изузетно тиражним албумима почев од „Позитивне географије“; (1984) до последњег ЦД-а “Даљина, дим и прашина” (2012). На простору бивше Југославије и њене разнолике дијаспоре широм света у колективну свест генерација од „седам до 77“; одавно су се дубоко урезали Бајагини поп класици као што су „Берлин“, „Добро јутро џезери“, Зажмури, „442“, „Плави сафир“, „Тишина“, „Године пролазе“, „Нека свемир чује немир“, „Добро јутро“, „Град“, „Моји другови“… Од првог наступа 12. априла 1984. године у загребачком клубу “Кулушић”, Бајага и његов бенд потврдили су се као прворазредна концертна атракција и б(р)енд, свирајући до сада у свим битним просторима бивше Југославије, као и у бројним европским земљама и на свим континентима изузев Јужне Америке. Током 30 година каријере бенд је у матичном Београду пунио различите просторе од Дома синдиката (1.600) и Сава центра (3.672), преко Хале спортова (6.000), стадиона Ташмајдан (8.000), до Сајма и Београдске арене (до 20.000), односно Доњег града Београдске тврђаве, где их је у лето 2013. године слушало око 30.000 посетилаца!

Инструкторе тренутно чине певач и гитариста Жика Миленковић, басиста Мирослав Цветковић-Цвеле, клавијатуриста Александар Саша Локнер, бубњар Чеда Мацура и гитариста Марко Нјежић-Кића.